Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen kutlama törenine Bilecik Valimiz Sayın Bilal Şentürk, protokol üyeleri, kurum müdürleri, sivil toplum örgütleri, sporcular ve vatandaşlar katıldı.

Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ile başlayan programda Gençlik ve Spor İl Müdürü Aslan Yıldız günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

İl Müdürü Yıldız;

"19 Mayıs 1919; Türk Milletinin haksızlığa, zulme, işgale karşı topyekün başlattığı bir harekatın, milli mücadelenin, milli direnişin ilk kıvılcımıdır.

Aziz milletimizin tüm onur ve asaletiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıcıdır.

Türk halkı Anadolu’da yüzyıllardır özgür ve Müslüman olarak yaşamış ve bu haksız işgaller karşısında “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolasıyla bir milletin şerefli direnişini başlatmışlardır.

Bugün 100. Yılını Kutladığımız, Milli Mücadelenin başladığı 19 Mayıs 1919 her yıl, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Sevgili Gençler;

Gazi Mustafa Kemal Atatürk gençliğin ve sporun önemini şu sözlerle ifade etmiştir.

“Her şey unutulur, Fakat biz her şeyi gençliğe bırakacağız. O gençlik ki; hiçbir şeyi unutmayacaktır. Geleceğin ışık saçan çiçekleri onlardır. Bütün umudum gençliktir.” Diyerek, bu aziz vatanımızı Türk gençliğine emanet etmiştir.

“Ben sporcunun zeki, çevik aynı zamanda ahlaklısını severim” diyerek’te sporun ve sporcunun önemini ifade ederek gençliğe, 19 Mayıs’ı Gençlik ve Spor Bayramı olarak armağan etmiştir.

Sayın Valim, Değerli Konuklar;

İlimizin manevi mimarlarından Şeyh Edebali Hazretleri, Osman Gazi’ye nasihatında şöyle diyor.

Geçmişini bilmeyen, geleceğini bilemez
Geçmişini iyi bil ki geleceğe sağlam basasın.
Nereden geldiğini unutma ki,
Nereye gideceğini unutmayasın.

İşte Sevgili Gençler bizlerde geçmişimizi asla unutmayacağız.

1071’de Sultan Alparslan’ın 60 bin kişilik ordusu ile 200 bin kişilik düşman ordusunu mağlup ederek Anadolu’nun kapılarını ilelebet Türklere açarken ki O Ruhu;

Ulubatlı Hasan’ın İstanbul Surlarında bayrağımızı dalgalandırırken ki cesaretini,

Fatih Sultan Mehmet Han’ın Atını denize sürerek “ Ya Ben İstanbul’u Alırım, Ya İstanbul Beni Alır” derken ki kararlılığını,

Seyit Onbaşı’nın 250 kiloluk top mermisini namluya sürerken ki azmini ve imanını;

Nene Hatunların, Şerife Bacıların bebeğinin üzerinden kundağını alıp mermilerin üzerini örterek “Eğer bebeğim donarsa şehit olur, ama bu top mermisi su alırda ateşlenemez ise düşman bu cennet vatanı istila eder, bayrak iner, ezan susar” derken ki inancını ve fedakarlığını;

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Karadeniz’in o dalgalı sularında Bandırma vapuru ile Samsun’a çıkarken ki heyecanını,

15 Temmuzda, içimizde nüvelenmiş hainlere, alçaklara, teröristlere karşı gövdesini, tanklara, namlulara siper eden gençlerimizin ve aziz milletimizin o üstün cesaretini,

Kendimize ilke edinip, geçmişimizi iyi bilerek, nereden geldiğimizi unutmayacağız ki adımlarımızı sağlam basalım." dedi.

Tören, Sayın Valimiz Bilal Şentürk ve beraberindeki heyetin, Ulusal ve Uluslar arası şampiyonalarda başarı gösteren sporculara hediyelerinin takdim edilmesi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki sporcular tarafından spor gösterilerinin yapılması ile sona erdi.