Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, , TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın ortak çalışması sonucu 81 İlde Deneyap Teknoloji Atölyesi Projesi hayata geçiriliyor. Yerelde ise Bilecik Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Bilecik Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleşecek projede geleceğin teknoloji yıldızları yetiştirilecek. Bu kapsamda düzenlenen “Deneyap Teknoloji Atölyeleri” sınavı Bilecik’te 1 Haziran’da başladı. Atatürk Spor Salonu’nda kurulan bilgisayarlarda e-sınav olarak yapılan sınavlar 12 Haziran’a kadar sürecek.

 

Sınav 4. ve 5. Sınıf öğrencilerinin katıldığı ortaokul ve  8. sınıf , 9. sınıf öğrencileri ile lise hazırlık sınıfı öğrencileri lise düzeyi olmak üzere düzenleniyor. Öğrencilerden başarılı olmaları için matematik, fen, algoritma ve genel kültür alanlarında toplamda 40 soruyu yanıtlaması bekleniyor. Ayrıca sınavda muhakeme, verileri okuyabilme ve yorumlama, çıkarım yapabilme, problemi tespit edebilme, kritik düşünebilme, araştırma yapabilme ve değişken belirleme becerileri ölçülüyor.  Sınavda başarılı olan adaylar Bilecik Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde açılacak  Tasarım ve Üretim, Robotik ve Kodlama, Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti, İleri Robotik, Siber Güvenlik, Enerji Teknolojileri, Havacılık ve Uzay Teknolojileri, Yazılım Teknolojileri, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji, Mobil Uygulama ve Yapay Zeka olmak üzere 11 teknoloji atölyesinde 3 yıl ücretsiz eğitim alacak.

 

Bilecik’te sınava ilgi devam ediyor. Ortaokul ve lise kademesinde düzenlenen sınava şu ana kadar 1.712 aday başvurdu. Nüfusa oranlı başvurularda Türkiye çapında ilk 3’te yer alan Bilecik’te başvuruların  devam etmesi halinde sınavın 26 Haziran’a kadar uzatılması planlanıyor.